Chrastavitosť jabĺk

Chrastavitosť jablk. Chrastavitosť je hospodársky najzávažnejšia hubová choroba jabloní. Postihuje prakticky všetky zelené časti stromov vrátane ovocia a vyskytuje sa tak v teplých ako aj chladnejších oblastiach.

Chrastavitosť jabĺk, ktorej pôvodcom je chrastavník jabloňový, (Venturia inaequalis, knídiové štádium Fusicladium dendriticum) postihuje iba jablone; jestvujú značné rozdiely medzi náchylnosťou jednotlivých kultivarov. K najviac postihovaným rátame napr. 'Golden Delicious', James Grieve', 'Mac Intosh', 'Spartan', k odolnejším patria napr. Jonathan', Idared' ai.

Huba spôsobuje na listoch, najčastejšie na líci, zo začiatku málo nápadné, zvyčajne okruhlé zamatové hnedozelené škvrny. Je to riedke podhubie s výtrusmi (konídiami), rozrastené v lícnej pokožke listov. Napadnutá časť listovej čepele pomaly odumiera a nadobúda sivohnedé sfarbenie (a).

Na postihnutých plodoch sa tiež objavujú okrúhle alebo nepravidelné hnedozelené škvrny, pokryté konídiami. Neskôr sa menia na chrasty, ktoré zostávajú v šupke a neprenikajú hlbšie do dužiny (b). Rastúci plod často v mieste chrasty praskne a môže pri silnejšej nákaze aj odpadnúť. Čim skôr infekcia ovocie napadne, tým väčšiu škodu spôsobí. Na vyvinutých jablkách už nenastáva praskanie plodov v dôsledku chrastavitosti, no aj tak sú škvrny na jablkách nežiadúce, nakoľko veľmi zhoršujú ich kvalitu a trvácnosť (c).

Chrastavnik prezimuje na chorých opadaných listoch z minulej sezóny. Počas zimy sa vo vnútri týchto listov vyvinú bankovité plodničky (peritéciá), v ktorých začínajú asi od začiatku apríla postupne dozrievať vreckové výtrusy (askospóry). Ak nastane prevlhnutie zrelých plodničiek (dažďom, rosou, hmlou), vyletujú z nich askospóry, ktoré potom zanášajú vzdušné prúdy na vypučané lístočky alebo puky, neskôr plody.

Ak sa dostane askospora do kvapôčky vody, klíči a preniká do pletív hostiteľa. Po niekoľkodňovom tzv. inkubačnom období sa objavuje viditeľný hnedozelený nálet huby. Letné výtrusy (konídiá), ktorė sa vytvárajú v týchto náletoch alebo chrastách, nemávajú pre ďalšie šírenie chrastavitosti veľký význam, pretože ich životaschopnosť je malá.

Podmienkou vzniku nákazy sú zrelé askospóry v ovzduší a mokré zelené časti jabloní. Tiež treba, aby bola určitá teplota vzduchu, lebo od nej závisí rýchlosť klíčenia a možnosť vzniku infekcie. Najrýchlejšie je klíčenie pri teplote asi 20°C, predlžuje sa s klesajúcou teplotou. V našich pomeroch najväčšie nebezpečenstvo infekcie jabloní býva asi od polovice apríla až konca júna. Chrastavitosť najviac ohrozuje jablone, ktoré rastú v príliš chránených polohách v ktprých je slabé prúdenie vzduchu a v ktorých dážď alebo rosa len pomaly usychajú. 

Vzhľadom na veľkú škodlivosť tejto huby, treba dôsledne zabezpečovať mechanický aj chemický boj. Pri mechanickej ochrane máva veľký význam zhrabanie a spálenie všetkých opadaných listov už pred začiatkom zimy. Chemický boj treba viesť s dostatočnou intenzitou najmä v kritickom období (apríl-jún).

Prípravky: Topas 100 EC,   Chorus 50 WG,   Polyram WG,  Syllit 65vWP 

jablon

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie