Ako pestovať yzop

yzop

Yzop lekársky

Čerstvé a sušené lístky yzopu majú výraznú korenistú chuť pripomínajúcu gáfor. Používajú sa v kuchyni do polievok, mäsitých omáčok, plniek a do zeleninových šalátov. Podobne ako šalvia sa vňať používa proti nadmernému poteniu. Obsahuje silicu, triesloviny a glykozidy.

Yzop lekársky je trváca rastlina ktorej sa darí v teplých, slnečných a chránených polohách v pôdach s dostatočnou zásobou vápnika. Rozmnožuje sa delením trsov alebo semenom, ktoré sejeme koncom marca do pareniska alebo do debničky. Predpestované rastliny vysádzame v druhej polovici mája do sponu 0,40 x 0,40 m. V priaznivejších klimatických podmienkach možno yzop siať v apríli priamo na stanovište.

Vňať odrezávame asi 0,10 m nad zemou pri začiatku kvitnutia. Zbierame ju dvakrát do roka a sušíme v tieni.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie