Ako pestovať medovku

medovka

Medovka lekárska

Citrónová príchuť v vôňa medovky lekárskej predurčuje použitie tejto trvácej byliny všade tam, kde používame citrónovú kôru alebo citrónovú  šťavu. Medovka obsahuje vo svojich  listoch predovšetkým silicu a triesloviny. Aromatizujeme nimi octy, majonézy, mäsité jedlá, šaláty, polievky aj omáčky. Liečivé účinky sa prejavujú podobne ako pri mäte – zmierňuje nadúvanie, znižuje krvný tlak a utišuje migrénu. Z čerstvých  a sušených voňavých lístkov sa pripravuje výborný osviežujúci čaj.

Medovka lekárska je náročná na teplo, preto ju pestujeme v chránených a slnečných polohách. Darí sa v ľahších a humusových pôdach. Rozmnožuje sa delením starších trsov  a semenom. Na stanovišti ju ponechávame 5 rokov aj dlhšie. Cez zimu treba rastliny chrániť nahrnutou zeminou alebo lístím. Semená sejeme v marci do pareniska. Vzídené rastlinky rozsádzame, aby lepšie vytvorili koreňovú sústavu. Vysádzame v máji na záhon do sponu 0,40 x 0,40 m.

Vňať zbierame za suchého počasia, najlepšie pred vytvorením súkvetia alebo tesne pred vykvitnutím, keď lístky najviac voňajú. Vňať zrezávame dvakrát do roka. Sušíme ju opatrne v tieni a uchovávame ju dobre uzatvorených nádobách, aby nevyprchávala voňavá silica. Napriek tomu väčšinou vydrží kvalitná len do budúceho zberu.