Ako pestovať papriku

Paprika ročná (odrody)

Je jednoročná rastlina s vysokým obsahom vitamínu C a provitamínu A.

Poznáme papriku

  • zeleninovú
  • koreninovú

Poloha a pôda: Vyžaduje si výhrevné, piesočnatohlinité a humusové pôdy s dostatočnou zásobou živín a chránené polohy. V tieni sa jej nedarí, nikdy ju nepestujeme po rajčiakoch, naopak dobre sa jej darí po dobre hnojených hlúbovinách. Koreninové kultivary (feferónky) sú veľmi náročné na teplo.

Sejba: Na skoré vysádzanie sejeme papriku v druhej polovici februára až marca do debničiek alebo misiek, pri teplote 18-25°C. Vzídené rastlinky presádzame vždy po dvoch do črepníkov, prípadne priamo do voľnej pôdy v parenisku. Pred sadením rastliny otužujeme častejším vetraním. V teplejších oblastiach vysádzame papriky na záhony v druhej polovici mája po dvoch rastlinkách do sponu 50x50 cm. V chladnejšom podnebí ju možno pestovať len v pareniskách a vo fóliových krytoch.

Ošetrovanie: Je vhodné ich zavlažovať polievaním, prípadne postrekovaním. Počas vegetácie rastliny prihnojujeme. Dôležité je organické hnojivo s bohatým obsahom živín, rovnako ako zásobovanie vodou bez extrémnych výkyvov, aby nezačali opadávať kvety či plody. Pred vysádzaním pohnojíme 1 m2  asi 40 g viaczložkovím hnojivom a začiatkom júna ešte 20 g dávkou sírau vápenato-amonneho na 1 m2. Podľa potreby rastlinky vedieme na tyčkách.

Zber: Paprika má dlhé vegetačné obdobie (150-200 dní). Zelené plody prvykrát zberáme vo fóliových krytoch už v polovici júla. Plody v úplnej botanickej zrelosti (červené, žlté a zelené) zberáme postupne do konca augusta až v septembri. Z foliovníkov zberáme posledné plody ešte v októbri aj neskôr. Koreninové papriky zberáme na jeseň, pričom červené plody nechávame zavesené na šnúrke v teplej miestnosti usušiť a zelené konzervujeme.

Choroby: slnečný úpal zeleniny, vädnutie papriky, suchá škvrnitosť plodov

pap cho

Škodcoviastrapka západna, vošky, roztočec chmeľový, molica skleníková na paprike

pappp

 

Zdroje:

Praktické záhradníctvo, A.Horynová a kolektív

Záhradkárska encyklopédia, Čestmír Bohm a kolektív

Zelenina, Siegfried Stein

Internet

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie