Pehovitosť jabĺk

 

Pehovitosť jabĺk je fyziologické ochorenie, ktorého hlavnou príčinou je nedostatok prístupného vápnika v pôde. Ochorenie sa intenzívnejšie prejavuje v suchých a teplých rokoch s nedostatkom zrážok, v rokoch so slabšou úrodou a na pôdach výdatne hnojených maštaľným hnojom a trusom drobných domácich zvierat. Pehovitosť najčastejšie postihuje Coxovu renetu a jej pomerne rozšírené krížence (napr. Dukát, Šampion, Clivia a pod.), nájde sa však aj na ďalších odrodách. Na povrchu plodov sa prejavuje tmavozelenými preliačinami, pod ktorými sa nachádzajú hnedé ostrovčeky odumretého pletiva dužiny, zasahujúce často až do hĺbky 5-10 mm. Podobné príznaky sa často objavujú aj na Jonathane. Táto škvrnitosť však postihuje len šupku Jonathanov, do dužiny nepreniká. 
MOŽNOSTI OCHRANY Z uvedených údajov vyplýva, že proti pehovitosti (ale aj proti Jonathanovej škvrnitosti) treba bojovať komplexne. Okrem používania listových hnojív so zvýšeným obsahom vápnika treba dbať aj na harmonickú výživu a pravidelný rez stromov, aby sme každý rok udržali rovnomernú násadu plodov. Postreky citlivých odrôd jabloní by sa mali vykonávať v dvojtýždňových intervaloch od júna do konca leta, najneskôr dva týždne pred zberom ovocia.
 
  
 
 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie