Január v záhrade

Ošetrovanie zeleninových priesad

Musí sa regulovať svetlo, teplota, vlhkosť a živiny tak, aby priesady boli primerané silné, nevytiahnuté a zdravé. Vetraním regulujeme pohyb vzduchu, teplotu a vlhkosť. Intenzita vetrania sa riadi aj podľa druhu a veľkosti sadeníc.

Závlaha má byť pravidelná v menších dávkach so slabým prúdom vody. Voda má mať izbovú teplotu. Na studenú vodu sú citlivé hlavne uhorky a papriky. Tieniť je vhodné po pikírovaní za slnečného počasia, aby sa zabránilo vysychaniu, vädnutiu, alebo spáleniu rastlín.

Pri zlých svetelných podmienkach v jesenných, zimných mesiacoch, ale aj na jar treba priesady osvetľovať od 5. hodiny ráno až do úplného rozodnenia a od 16. hodiny do 22. hodiny. Na osvetlenie najlepšie reagujú papriky, rajčiaky a uhorky.

Prihnojovanie – Ak je použitá zemina dobre zásobená živinami stačí prihnojovať tekutými hnojivami na list. Prihnojovanie robíme za mierne zamračeného počasia. Do večera majú rastliny obschnúť. Ak zostanú vlhké, ľahko ich napádajú hubové a bakteriálne choroby.

Ochrana proti chorobám a škodcom má byť preventívna. Dôležité je morenie osiva pred sejbou a dezinfekciu priestorov a náradia. Najčastejšou chorobou pri pestovaní priesad je padanie klíčkou rastlín. V prípade výskytu obmedzíme zavlažovanie, intenzívne  vetráme a priesady ošetríme registrovanými prípravkami.

Nepestujeme nad radiátorom – Nekvalitnú priesadu najčastejšie záhradkári dopestujú na parapetoch okien, pod ktorými je umiestnený radiátor. Pri slabom osvetlení sa rastliny vyťahujú do výšky. Správne dopestovaná priesada určená na rýchlenie má mať silnú, ale pružnú stonku, husté olistenie a dobre vyvinuté korene

 

Zdroj: Rok v zeleninovej záhrade, Magdaléna Valšíková