Ako pestovať špenát

Špenát siaty (odrody)

Je jednoročná rastlina. Čerstvý sa používa v jarnom a jesennom období, mrazený po celý rok. Obsahuje karotén, veľké množstvo vitamínov skupiny C, E, B1, B2, K, tiež veľa minerálov, ako jód, vápnik a železo. Pre obsah kyseliny šťaveľovej, ktorá znižuje vápnik v organizme sa má užívať s mierou. V prihrievaných špenátových jedlách sa môže zostatok dusičnanov premeniť na toxické dusitany, preto treba konzumovať len čerstvo pripravený špenát. 

Poloha: Špenát sa najlepšie darí v chránených, teplejších a výslnných polohách s dostatočnou vzdušnou vlhkosťou.

Pôda: Vyžaduje si humusové zásadité pôdy s dostatočnou zásobou živín, najmä dusíka. Pokiaľ nie sú silné holomrazy, dobre prezimuje aj v chladných polohách. Pre krátke vegetačné obdobie je špenát vhodnou predplodinou i následnou plodinou pre väčšinu zelenín.

Sejba: V praxi rozlišujeme 3 hlavné typy sejby:

  • skoro na jar, v polovici marca→ zber v máji
  • polovica augusta- polovica septembra→zber už koncom septembra
  • na prezimovanie sejeme v septembri→ zber v apríli

Špenát vysiaty v letných mesiacoch vybehne do kvetu, preto v letnom období je dobrou náhradou za špenát štvorbôčik siaty. 

Semená sejeme do riadkov vzdialených 25 cm, na jar redšie, na jeseň na prezimovanie hustejšie.

Ošetrovanie: Počas vegetácie je dobré pôdu zavlažovať a krátko po vzídení rastlín pri 1. plečkovaní aj prihnojovať (liadkom amónnym s vápencom 22g/m2). Dôležité je udržiavanie porastu v nezaburinenom stave.

Zber: Špenát zberáme za sucha, asi 5 týždňov po sejbe (rastliny vytvoria 5-6 listov). Dajú sa zberať jednotlivé listy, alebo postupne vyrezávať najvyspelejšie rastliny aj s krátkou časťou korienkov.

Škodcovia: kvetárka repová→ ochranné siete

                    vošky→ postrekujeme 

                     Slimaky a slizniaky

slimaky_a_slizniaky

Choroby: Aby porast nenapadla pleseň špenátová, pestujeme rezistentné kultivary. 

 

Zdroje:

Praktické záhradníctvo, A.Horynová a kolektív

Záhradkárska encyklopédia, Čestmír Bohm a kolektív

Zelenina, Siegfried Stein

Internet

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie