Ako pestovať špenát

Špenát siaty (odrody)

Je jednoročná rastlina. Čerstvý sa používa v jarnom a jesennom období, mrazený po celý rok. Obsahuje karotén, veľké množstvo vitamínov skupiny C, E, B1, B2, K, tiež veľa minerálov, ako jód, vápnik a železo. Pre obsah kyseliny šťaveľovej, ktorá znižuje vápnik v organizme sa má užívať s mierou. V prihrievaných špenátových jedlách sa môže zostatok dusičnanov premeniť na toxické dusitany, preto treba konzumovať len čerstvo pripravený špenát. 

Poloha: Špenát sa najlepšie darí v chránených, teplejších a výslnných polohách s dostatočnou vzdušnou vlhkosťou.

Pôda: Vyžaduje si humusové zásadité pôdy s dostatočnou zásobou živín, najmä dusíka. Pokiaľ nie sú silné holomrazy, dobre prezimuje aj v chladných polohách. Pre krátke vegetačné obdobie je špenát vhodnou predplodinou i následnou plodinou pre väčšinu zelenín.

Sejba: V praxi rozlišujeme 3 hlavné typy sejby:

  • skoro na jar, v polovici marca→ zber v máji
  • polovica augusta- polovica septembra→zber už koncom septembra
  • na prezimovanie sejeme v septembri→ zber v apríli

Špenát vysiaty v letných mesiacoch vybehne do kvetu, preto v letnom období je dobrou náhradou za špenát štvorbôčik siaty. 

Semená sejeme do riadkov vzdialených 25 cm, na jar redšie, na jeseň na prezimovanie hustejšie.

Ošetrovanie: Počas vegetácie je dobré pôdu zavlažovať a krátko po vzídení rastlín pri 1. plečkovaní aj prihnojovať (liadkom amónnym s vápencom 22g/m2). Dôležité je udržiavanie porastu v nezaburinenom stave.

Zber: Špenát zberáme za sucha, asi 5 týždňov po sejbe (rastliny vytvoria 5-6 listov). Dajú sa zberať jednotlivé listy, alebo postupne vyrezávať najvyspelejšie rastliny aj s krátkou časťou korienkov.

Škodcovia: kvetárka repová→ ochranné siete

                    vošky→ postrekujeme 

                     Slimaky a slizniaky

slimaky_a_slizniaky

Choroby: Aby porast nenapadla pleseň špenátová, pestujeme rezistentné kultivary. 

 

Zdroje:

Praktické záhradníctvo, A.Horynová a kolektív

Záhradkárska encyklopédia, Čestmír Bohm a kolektív

Zelenina, Siegfried Stein

Internet

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.