Ako pestovať melóny

Melón cukrový (odrody)  Dyňa červená (odrody)

Melóny sú jednoročné zeleniny s mohutnou koreňovou sústavou. Byľ je drsná a plazivá. Kvety sú ako pri uhorkách rôznopohlavné. Melón cukrový má menšie aromatické plody so zelenou, prípadne so žltou alebo oranžovou dužinou. Dužina obsahuje 5 - 8 % cukru a má vynikajúce dietetické účinky. Plody obsahujú vitamín C, kyselinu citrónovú a jalbčnú. Vegetačná doba je 120 až 130 dní.

Dyňa červená vytvára mohutnejšie rastliny s guľatými, vajcovitými alebo podlhovastými plodmi, ktoré dorastajú do hmotnosti 10 až 15 kg. Obsahujú vitamín C, 3 - 5 % cukru a majú výborné dietetické vlastnosti. Vegetačná doba je 130 až 150 dní.

Poloha: Melóny sú veľmi náročné na pôdu a polohu. Vyžadujú si teplé, výslné a chránené polohy a úrodne, hlinité alebo hlinitopiesočnaté pôdy. Na vlhkosť vzduchu nie je náročný, neznáša veľké tepelné rozdiely a dlhšie trvajúce dažde.

Sejba: V teplých oblastiach melóny vysievame v máji priamo na záhony dobre vyhnojené kompostom, prípadne uležaným maštaľným hnojom. Bežnejšie je však vysádzanie predpestovaných priesad. Semená vysejeme do malých črepníkoch už v apríli. Z predpestovaných priesad získavame plody až o 3 týždne skôr ako z priameho výsevu. Koncom mája vysádzame silné a otužené rastliny vo vzdialenosti cca 0,8m do seba. Aby sme urýchlili nasadzovanie plodov, hlavný výhonok cukrových melónov zaštipujeme za tretím normálnym listom, vodné melóny (dyne červené) nezaštepujeme.  Na každej rastline necháme iba 2 až 4 plody. 

Dyňu červenú pestujeme podobným spôsobom ako melóny. Nároky sa veľmi nelíšia, potrabuje ale viac tepla. Predpestované rastliny vysádzame do sponu 0,8 x 2 m.

Ošetrovanie: Kým sa porast rozrastie, plečkujeme a opatrne okopávame. V suchom období je potrebné zalievať.

Zber: Melón cukrový zbierame postupne ako dozrieva. Zrelé plody poznáme podľa výraznej vône a mäknutia alebo praskania šupky okolo stopky. Dyňu červenú začíname zbierať koncom augusta a najviac v septembri. Známkou zrelosti je dutý zvuk pri poklepaní na plod, stopka zosvetlie a zasychá.

 

Zdroje:

Praktické záhradníctvo, A.Horynová a kolektív

Záhradkárska encyklopédia, Čestmír Bohm a kolektív

Zelenina, Siegfried Stein

Internet

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.