Ako pestovať kapustu

Kapusta (odrody)

Je jednoročná rastlina. Patrí medzi najrozšírenejšie a najobľúbenejšie zeleniny. Používa sa na priamy konzum v čerstvom stave, alebo na konzervovanie. Obsahuje vitamín C, B1, provitamín A a celý rad minerálnych látok, najmä draslík a síru. Šťava zo surovej a kvasenej kapusty má priaznivé účinky na črevnú mikroflóru svojimi antibioticky pôsobiacimi látkami. Vegetačná doba trvá 110-210 dní.

Poloda a pôda: Kapuste sa darí v nížinách, nie je náročná na teplo, pretože je otužilá. Možno ju pestovať aj vo vyšších nadmorských výškach 400-500 m.n.m. Vyhovuje jej otvorená poloha s väčším množstvom vodných zrážok. Skoré odrody si vyžadujú záhrevnejšie pôdy, neskoré odrody potrebujú skôr ťažšie, humózne pôdy s dostatkom živín. Dostatok vlahy je potrebný najmä po vysadení a v druhej tretine vývoja rastlín, predovšetkým v ľahších pôdach. Na kyslých a mokrých pôdach trpí kapusta nádorovitosťou. Na ľahších a suchých pôdach zle rastie a poskytuje nízke úrody.

Jesenná príprava: Pozemok na jeseň zryľujeme, pričom do pôdy zapracujeme maštaľný hnoj.

Sejba: Kapustu pestujeme väčšinou z predpestovaných priesad. Môžeme ju aj priamo vysievať do voľnej pôdy, nie však skoré odrody. Skoré odrody pre úrodu koncom mája a v júni vysievame v polovici februára do teplého pareniska alebo skleníka. Poloskoré odrody sejeme do pareniska v marci, poloneskoré a neskoré v druhej polovici apríla alebo začiatkom mája. Kým priesady skorých odrôd si vyžadujú pri presádzaní dostatok priestoru a treba ich vysádzať do väčších črepníkov, neskoršie neprepichujeme vôbec, najmä ak ich vysievame na riedko. Rastliny sadíme vždy dostatočne hlboko, až po srdiečko, a to na vzdialenosť 0,5 m od seba.

Hnojenie: Keď sa rastliny zakorenia, prehnojíme ju zriedenou močovinou v pomere 1:10 alebo liadkom amónnym s vápencom v dávke 30g/m2, najlepšie pred dažďom, alebo zálievkou. 

Ošetrovanie počas vegetácie: Všetky priesady po zasadení hneď zalejeme. Zálievka je dôležitá najmä pri skorej kapuste. Nezaliata skorá zelenina zabrzdí rast, čím sa predĺži obdobie vývoja. Asi o 10 dní po sadení nahradzujeme neujaté priesady. Za vegetácie 1-2-krát plečkujeme, a podľa potreby 2-3-krát okopávame.

Zber: Skoré a poloskoré odrody zbierame postupne podľa potreby, najlepšie s niekoľkými krycími listami, aby sa hlávky nepotláčali. Jesenné odrody vyberáme aj s koreňmi a uskladňujeme ich v pivnici, alebo vo vyvezenom parenisku, pričom odstránime okrajové listy.

Škodcovia: kvetarka kapustová, slimaky a lizniaky, piliarka repková, mora kapustova, mlynárik kapustovy, skočky na hlúbovinách, voška kapustová

kvet

voska

piliar

 

Zdroje:

Praktické záhradníctvo, A.Horynová a kolektív

Záhradkárska encyklopédia, Čestmír Bohm a kolektív

Zelenina, Siegfried Stein

Internet

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie