Ako pestovať broskyne I.

Hospodársky významné kultivary broskýň (Persica vulgaris) možno niekedy len obťažne odlíšiť od seba. Najviac rozdielov je na plode a v jeho vlastnostiach (farba, tvar, oddelitelnost dužiny od kôstky, kôstka), ale aj v období dozrievania. Významnou vlastnosťou je aj plstnatosť šupky alebo jej plešivosť. Pod pojmom obdobie dozrievania rozumieme obdobie, v ktorom do zberovej zrelosti úplne dozrelo 50 % plodov.

TEPLO

Broskyne sú náročné na teplo, a to nielen na priemerné ročné teploty, ale najmä na rozdelenie teplôt v priebehu roka a počas vegetačného obdobia. V zime znášajú krátkodobé poklesy teplôt až na -25 °C. Najväčší vplyv na odolnosť proti mrazu

majú stav výživy a priebeh počasia v predchádzajúcom roku, predovšetkým vo fáze zakončovania vegetácie, úroveň agrotechniky, vek výsadby aj úroveň zberu v minulom roku. Najcitlivejšie sú a najčastejšie namŕzajú kvetné orgány, ďalej

listové púčiky, kambiálne pletivo, drevo a korene. Broskyne sú v porovnaní s marhuľami menej citlivé na poklesy jarných teplôt, ale existujú aj rozdiely medzi kultivarmi. Kultivary s miskovitým typom kvetu sú poškodzované poklesmi teplôt na -2 až -3 °C, ale kultivary so zvončekovitým typom kvetu znášajú poklesy teploty na -4 až -5 °C. Výkyvy teplôt v zimnom, ale najmä v predjarnom období nepriaznivo pôsobia na vegetatívne orgány.

SVETLO

Broskyne sú náročné na svetlo. V zatienených hustých korunách a pri nedostatočnej vzdialenosti stromov od seba sú rodivosť aj kvalita plodov neuspokojivé a rýchlo sa zhoršuje zdravotný stav stromov. To treba brať do úvahy pri výbere stanovišťa, smerovaní radov a pri reze broskýň.

VLHKOSŤ

Nevyhnutnou podmienkou rastu a rodivosti broskýň je vlhkosť pôdy. Optimálne vlahové pomery v pôde zabezpečujú správnu výživu, rast vegetatívnych orgánov, intenzitu fotosyntézy, tvorbu kvetov a plodov aj vyzrievanie dreva a pripravenosť všetkých orgánov na zimné obdobie. Broskyne majú veľmi vysoké nároky na vodu v období tvorby kvetov a najmä v období po odkvitnutí pred fyziologickým opadaním plôdikov, pri najrýchlejšom narastaní plodov.

PODY

Pre broskyne sú najvhodnejšie stredne ťažké hlinité pôdy s dobrou vodnou a vzdušnou kapacitou a s neutrálnou alebo len mierne alkalickou reakciou. Väčšie množstvo vápnika v pôde zvyšuje nebezpečenstvo výskytu chloróz. Vhodné sú mierne svahy, na ktorých prúdenie vzduchu znižuje škody spôsobené predjarnými mrazíkmi.

Tvarove sa najlepšie osvedčujú zakrpky s výškou kmeňa 0.8 m. Najvhodnejšími podpníkmi broskýň sú vyšľachtené generatívne podpníky - semenáče. Používajú sa však aj vegetatívne – typové – podpníky.

REZ

Rez broskýň sa odlišuje od rezu ostatných ovocných druhov. Broskyne rodia najmä na jednoročných výhonoch, zatiaľ čo starší obrast postupne odumiera. Preto sa rezom snažíme vypestovať pevné korunové konáre s početným rodivým obrastomn.

Broskyne najčastejšie pestujeme ako voľné zákrpky s kotlovitými, široko rozkonárenými korunami (bez stredného výhonu). Pestovanie korún so stredným výhonom je nevhodné, pretože broskyne sa vyznačujú intenzívnym vrcholovým rastom, skoro vytvárajú druhé poschodie, pričom dolné poschodie zakrpatieva a rodivý obrast na zatienených miestach odumiera.

VÝSADBA

Na vysádzanie môžeme použiť jednoročné očkovance, ktoré po vysadení silne skrátime. Lepšie sa ujímajú stromčeky s tenším kmienikom a bohatým koreňovým vlásím. Rez korunky vykonáme na jar. Ak je na kmieniku predčasný obrast, vyberieme na miestach, kde chceme založiť korunku, 3-4 výhony. Ak sú hrubé ako ceruzka, najhornejšie skrátime na 1-2 púčiky, najspodnejší maximálne na 4 púčiky. Režeme na vonkajší púčik. Ostatný obrast a terminálny výhonok odrežeme nad hornejším bočným výhonom.

Ak je bočný obrast slabší, skrátime ho a najspodnejší púčik tesne pri kmieniku. V prípade, že na kmieniku v miestach na založenie korunky nie je predčasný obrast, korunku vypestujeme z púčikov, ktoré sa nachádzajú na týchto miestach.

Ak vysádzame stromčeky s kotlovitou korunou, vypestovanou už v škôlke, ponecháme 3-4 výhony, ktoré značne skrátime (najhornejší na 3, najspodnejší maximálne na 5 púčikov).

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie