Ako pestovať mätu

mata

Mäta prieporná

Sušené listy mäty priepornej sa používajú pri kuchynskej úprave najrozličnejších jedál. Mäta prieporná podporuje chuť do jedla, zmierňuje nadúvanie, upokojuje tráviace ústrojenstvo a priaznivo vplýva na žalúdočné neurózy. Užíva sa tiež vo forme liečivých čajov, najmä pri chorobách pečene a žlčníka. Listy mäty obsahujú silicu s hlavnou zložkou mentolom, horčiny a triesloviny.

Mäta je trváca rastlina, ktorej sa darí v teplej a slnečnej polohe v ľahšej, vápnitej pôde. Dobre sa rozmnožuje z podzemných výbežkov – najmä nové kultivary nevytvárajú semená a možno ich rozmnožovať len vegetatívne. Mladé oddelky vysádzame na jar alebo na jeseň do sponu 0,20 x 0,50 m a do hĺbky asi 60 mm.

Vňať prvýkrát zbierame pred kvitnutím a druhýkrát, keď sa rastliny zregenerujú. Listy sušíme v tieni, a to čo najrýchlejšie. Na stanovišti  ponecháme rastliny asi 4 roky. Nevýhodou je, že svojim sústavne sa vytvárajúcimi výbežkami zaburiňujú svoje okolie.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie