Ako pestovať Aníz

aniz

Aníz

Aníz využíva medicína už niekoľko storočí. Semená alebo silice z nich sú súčasťou liekov proti kašľu a nachladnutiu. Vo väčšej miere sa semená anízu používajú v potravinárskom priemysle pri výrobe cukroviniek a pečiva, pri konzervovaní zeleniny aj pri výrobe likérov. Podobné vlastnosti má fenikel, ktorý sa ľahšie pestuje a nahrádza aníz.

Aníz je veľmi náročná rastlina. Darí sa len v teplých slnečných a chránených polohách, inde ho často poškodzujú neskoré mrazíky. Vyžaduje si humusovú, dobre pripravenú pôdu. Semená sejeme v apríli do riadkov vzdialených od seba 0,30 x 0,40 m. Po vzídení rastliny jednotíme  asi na 50 mm od seba. Rastliny zbierame podobne ako rascu, t.j. v čase, keď semená začínajú hnednúť. Dosušíme ich pod strechou, semená získame vymletím.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie