Ako pestovať kôpor

kopor

 

Kôpor voňavý pestujeme predovšetkým pre mladú vňať, ktorú používame v čerstvom stave, sušenú aj sterilizovanú v náleve. Odkvitnuté  stonky kôpru so semenami  v mliečnej zrelosti sa používajú  pri konzervovaní uhoriek. Kôpor obsahuje vitamín C a éterické oleje (silice). Podporuje chuť do jedla, má močopudné účinky a pôsobí tiež proti nadúvaniu.

Na pestovanie nemá kôpor zvláštne nároky, nedarí sa však  v suchých pôdach. Často ho pestujeme ako medziplodinu, prisievaním medzi ostatné druhy zeleniny, prípadne slúži aj ako značkovacia plodina  napr. v riadkoch mrkvy a petržlenu, pretože kôpor veľmi rýchlo klíči. Spravidla sa však seje samostatne do riadkov širokých asi 0,25 m do apríla na postupný zber, aby sme mali stále čerstvú vňať. Kôpor na jesenný zber sejeme koncom augusta na záhony, do pareniska ešte v septembri.

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.