Predpestovanie paprík

Paprika patrí u nás k najobľúbenejšej zelenine. Vyžaduje pôdu bohatú na živiny, vlahu a teplo. Ako postupovať pri príprave sadeníc, aby sme dosiahli bohatú úrodu?

Pestovanie papriky začína výberom vhodnej odrody. Tých je v dnešnej dobe široká škála. Rôzneho tvaru, chuti, farby a využitia.

Typy paprík

1, Ihlancovité papriky – ide o nenáročné papriky. K tejto skupine patria odrody ako Amy, Slavy F1

2, Jablčkovité papriky – npr. Jablina F1

3, Kvadratické paproky – odrody náročnejšie na pestovanie. Je vhodnejšie ich pestovať vo fóliovníkoch, alebo skleníkoch. Kvadry F1

4, Kapie – odrody určené predovšetkým na sterilizáciu. K tradičným odrodam kápie patrí Lungy F1, Lydia

5, Baraní a kozí roh -  odrody pre priamy konzum a kozervovanie. Npr. Semaroh

6, Koreninové papriky – na výrobu korenia.

Predpestovanie papriky

S výsevom papriky začíname v polovici februára, až do doruhej polovice marca. Semená môžeme vysievať do jiffy tabliet, alebo do špecializovaného výsevného substrátu. Tento druh substrátu obsahuje nízky obsah živín, čim vytvára ideálne podmienky pre klíčenie semien.

Jiffy tablety ponúkaju úsporu času a jednoduchu manipuláciu. Ide o zlisovanú rašelinu. Stačí ich jednoducho namočiť do vody a počkať kým narastú do svojej veľkosti.  Po nabotnaní môžeme začať s výsevom.

Ideálna teplota pri predpestovaní paprík je 25 °C. Potrebné je zabezpečit dostatok svetla, vyhovujúce sú parapety orientované na juh, alebo východ. Po výsadbe je potrebné zabezpečiť aby bol substrát primerane vlhký. Zalievame 2-3 týždenne. Je potrebné aby zemina medzi jednotlivými zálievkami bola rovnakú dobu vlhká, ale aj suchá. Dôležité je to kvoli korienkom, aby mali dostatok vzduchu a nezačali hniť.

Výsevný substrát a jiffy tablety obsahujú málo živín, je potrebné po rozvinutí  prvých 2 pravých lístkov pridať hnojivo, alebo presadiť. Ideálnym hnojivom je Kristalon Štart. Je to najzákladnejšie univerzálne hnojivo. Používa sa v období kedy rastliny začínajú rásť. Ak chceme rastlinky presadiť, môžeme použiť univerzálny Záhradnícky substrát.

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.