Paradajky na kečup

1254088


Ktoré odrody sú najvhodnejšie pre kečup? Ponúkame 4 odrody ktoré sa pre tento účel výborne hodia.

ŠEJK - Plastická skorá odroda polorozkladitého vzrastu, pestovateľsky nenáročná obdobne ako Semarol. Plody sú ovalné, hranaté s geneticky fixovaným vysokým obsahom červeného farbiva v dužine. Preto aj farba pretlakov a kečupov z nich vyrobených je intenzívne červená.

PAVLÍNA - Stredne skorá odroda mohutnejšieho vzrastu pre ľahšie pôdy kukuričné aj repnej oblasti. Plody sú guľovité, veľmi pevné, sladké. Po zbere plodov prebierkou hneď po začervenaniu je možné skladovať 2 až 3 týždne. Plody sú určené pre priamy konzum, konzervárenské spracovanie, je vhodná aj pre mechanizovaný zber.

ORBIT - Odroda stredne neskorého typu s pevnými, oválnymi plodmi a polovzpriameným kríkom. Vyniká stálymi, vysokými výnosmi aj v menej priaznivých pestovateľských podmienkach a značnou odolnosťou k listovým chorobám. Je vynikajúcou surovinou pre výrobu pretlakov, kečupov a pre konzerváciu celých plodov.

DENÁR - Výrazne výnosná neskoršia odroda. Vytvára hranaté až hruškovité plody väčšej veľkosti so špičkou a vysokou výťaženosťou šťavy. Je vhodná pre ručné aj mechanizovaný zber najmä do ľahších pôd s nedostatkom vody, kam ju predurčuje mohutnejší vzrast kríku. Plody pred zberom neopadávajú. Zdravotný stav porastu je dobrý.

 

 

ODRODA

RANNOSŤ

VZRAST

 

PLOD

 

VHODNÉ

 

POZNAMKY

TVAR

PEVNOSŤ

HMOTNOSŤ (G)

TRH

KEČUP

LUPANIE

SEMAPRIM F1

poloskorá

polorozložitý

OK

veľmi pevné

75 - 95

++

++

+

plastický, veľmi výnostný hybrid

ŠEJK

veľmi skorá

polorozložitý

O

veľmi pevné

70 - 80

+

++

++

intenzívna farba dužiny

PAVLÍNA

poloskorá

rozložitý

PK

pevné

110 - 130

+

++

-

veľké mäsité plody

ORBIT

stredne neskorá

kompaktný

O

veľmi pevné

60 - 70

+

++

++

odolné k suchu a vysokým teplotám

DENÁR

neskorá

rozložitý

OH

Pevné

70 - 90

+

++

+

kečupové paradajky

 

Tvar plodu: PK - plošne guľatý, K - guľatý, OH - ovalne guľatý, O - ovalný

++ veľmi vhodné, + vhodné, - nevhodné

 

Smržicky recept na kečup

Porebujeme:

  • 4 kg paradajok
  • 8 veľkých cibúľ
  • 0,2-0,3 L octu
  • 30 dkg kyštáľového cukru
  • 3 ližice sladkej papriky
  • 1 ližica pálivej papriky (pokiaľ chceme ostrý kečup)
  • 3 feferóny (pokiaľ chceme ostrý kečup)
  • 1 ližica mletej škorice
  • 10 ks nopvého korenia

Paradajky umyjeme a nakrájame. Cibuľu olupeme a nasekáme na kúsky.  Všetky ingrediencie vložíme do hrnca a varíme 1 - 3 hodiny (dĺžka varenia závisí na hustote zmesy). Necháme vychladnúť, rozmixujeme, precedíme. Znova uvedieme do varu a teplým kečupem plníme flašky.

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.