Šalát hlávkový je jednoročná rastlina, ktorá z listových zelenín je najznámejšia a najobľúbenejšia. Obsahuje veľké množstvo provitamínu A, vitamínov skupiny B, ďalej vitamíny PP, E a v menšej miere aj vitamín C. Z minerálnych látok obsahuje predovšetkým železo a vápnik.
Poloha a pôda: Najlepšie sa mu darí v chránených a slnečných polohách. Pôda musí byť s dostatokom živín, vzdušná, hlinito piesčitá s dostatkom humusu a vlahy. V ťažkých pôdach rastie zle. Najlepšie sa mu darí na jar a na jeseň, kedy je vysoká pôdna vlhkosť.
Sejba: Skorý šalát- na pestovanie v teplom parenisku a na zber koncom apríla a v máji sejeme od februára do marca do debničiek, na široko. Vzídené rastlinky v štádiu klíčnych lístkov rozsádzame znova do hĺbších paliet, prípadne do zakoreňovačov alebo v malom počte do črepníkov. Do teplého pareniska ich vysádzame asi v polovici marca, na vzdialenosť 0,2m od seba. Z marcovej sejby už skorý šalát vysádzame do voľnej pôdy na záhony, a to v druhej polovici apríla, prípadne v priaznivejších podmienkach už začiatkom apríla. Priesady vysádzame do sponu 0,25x0,25 m.
Letný šalát sejeme opäť postupne od apríla do mája, najlepšie riedko na výsevný záhon. Silné priesady vysádzame na záhony do sponu najmenej 0,3x0,3m, pretože letné kultivary šalátu, najmä ľadové, dorastajú do väčších rozmerov. Pri postupnej sejbe asi v 14-denných intervaloch ich zberáme od júla do septembra.
Na jesenný zber od septembra do októbra (v parenisku alebo pod fóliou až do konca novembra) už opäť používame skoré kultivary šalátu, ktoré vysievame od júla do polovice augusta na výsevný záhon. V septembri vysievame už len do pareniska.
Zimný šalát vysievame buď priamo na chránený záhon s humusovou zeminou, na ktorom prezimuje, alebo ho predpestujeme. Vysievame ho v auguste alebo začiatkom septembra, priesady sa vysádzajú v septembri, najneskôr však začiatkom októbra.
Hnojenie: Pred vysádzaním kompostom, síranom amónnym v dávke 30g/m2, superfosfátom v dávke 60g/m2. Počas vegetácie liadkom amónnym s vápencom a viaczložkovým hnojivom v dávkach 15-60g/m2.
Starostlivosť: Okrem častého kyprenia treba pravidelne zavlažovať.
Zber: Šalát zbierame počas celého obdobia vegetácie postupne ako vytvára dostatočne uzavreté a pevné hlávky.
Škodcovia: vošky, slimaky a slizniaky
Zdroje:
Praktické záhradníctvo, A.Horynová a kolektív
Záhradkárska encyklopédia, Čestmír Bohm a kolektív
Zelenina, Siegfried Stein
Internet