Pór je trváca rastlina, pestuje sa však ako jednoročná alebo dvojročná rastlina. Je veľmi obľúbenou zeleninou, aj keď sa pestuje menej ako cibuľa. Okrem vitamínov C, PP a minerálnych látok obsahuje najmä silice, ktoré priaznivo ovplyvňujú tvorbu žalúdočných štiav a trávenie. Môžeme ho zo záhona zbierať aj v zime.
Poloha, pôda: Darí sa mu všade, aj vo vyšších polohách, je odolný proti mrazu a pomerne dobre znáša aj polotieň. Najlepšie mu vyhovujú pôdy, ktoré sú živné, hlboké, bohaté na humus. Dobre rastie aj v ťažších pôdach. Neznáša však suché, plytké a piesočnaté pôdy.
Jesenná príprava: Príprava pôdy musí byť dôkladná a hlbšia ako pre cibuľu. Na jeseň pozemok hlboko zryľujeme a zapracujeme do pôdy maštaľný hnoj. Pór znáša aj čerstvé hnojenie maštaľným hnojom.
Z botanického hľadiska rozlišujeme pór zimný (pravý) a pór letný.
- pór zimný - je viac rozšírený, má dlhšie vegetačné obdobie, je kratší, silnejší, trvanlivý, odolný voči mrazu.
- pór letný - je skorší, rýchlejšie sa vyvíja, má vyššiu konzumnú časť, proti mrazu je málo odolný
Sejba: Pór vysievame buď priamo na záhon do voľnej pôdy, alebo ho pestujeme z predpestovaných priesad. V záhradke je výhodnejšie pór predpestovať, pretože potom môžeme priesady vysádzať hlbšie. Rastliny z priamej sejby treba po vyjednotení postupne prihŕňať, aby získali čo najdlhšiu vybielenú dlhú časť. Pri predpestovaní priesad vysievame pór na výsevný záhon alebo do pareniska, a to od marca do mája podľa toho, či ho chceme zbierať už na jeseň a v zime, alebo až na jar. Len čo získame rastliny schopné vysádzania, t.j. asi v hrúbke stebla až ceruzky, skrátime im vňať aj korene a vysádzame ich najlepšie do rýh hlbokých asi 0,10m, v spone 0,10x0,20 m. Pri neskoršom kyprení pôdy ich postupne zahŕňame a koncom leta, keď rastliny zosilnejú a narastú, ich prihŕňame podobne ako zemiaky.
Starostlivosť: Rastliny treba výdatne zalievať počas celého obdobia rastu, najmä v suchom letnom období. Výhodné je aj prihnojovanie zriedenou močovkou, prípadne superfosfátom, asi v dávke 45g/m2.
Zber: Pór zbierame vyrývaním postupne, ako dorastá, t.j. od skorej jesene do jari.
Škodcovia: slimáky a slizianky
Choroby: pleseň cibuľová
Zdroje:
Praktické záhradníctvo, A.Horynová a kolektív
Záhradkárska encyklopédia, Čestmír Bohm a kolektív
Zelenina, Siegfried Stein
Internet