Ako pestovať karfiol

Karfiol (odrody)

Karfiol je jednoročná alebo dvojročná rastlina. Obsahuje veľa vitamínu C, vitamíny skupiny B, provitamín A, z minerálnych látok obsahuje fosfor, draslík a vápnik. Dĺa dĺžky vegetačného obdobia sa odrody delia na skoré, poloskoré a neskoré. V našich podmienkach sa však poloskoré a neskoré odrody takmer nepestujú.

Poloha: Vyžaduje vlhký vzduch a veľmi dobre sa vyvíja v údolí riek, kde býva rosa.

Pôda: Z hlubovej zeleniny má najvyššie nároky na obsah humusu a živín v pôde, tiež stopových prvkov, najmä molybdénu, ktorý potrebuje pre správny vývoj ružíc. Za nedostatku molybdénu sa ružice vôbec nevytvárajú.

Sejba: Pre jarné pestovanie sejeme v druhej polovici januára a prvej polovici februára, letné karfioly sejeme až v marci, pre jesenný zber stačí siať v júni.

Vysadzovanie: Predpestované a otužené priesady skorého karfiolu, ktoré neprerušili rast, vysádzame v prvej polovici apríla v spone 50x50 cm. Letný karfiol vysádzame koncom mája až do júna, pre jesenný zber vysádzame v polovici až koncom júla.

Ošetrovanie počas vegetácie: Okrem základného organického vyhnojenia maštaľným hnojom alebo dobrým kompostom potrebuje aj výživu priemyselnými hnojivami. Pred vysádzaním je dobré vyhnojiť pôdu síranom amónnym, superfosfátom a draselnou soľou, počas vegetácie tak stačí  prihnojiť liadkom amónnym s vápencom. Osvedčilo sa tiež používanie kombinovaných hnojív, či hnojív s obsahom molybdénu. Karfiolové ružice musíme chrániť aj pred priamym slnečným žiarením, aby nežltli. V poslednej fáze rastu preto listy zviažeme, alebo ich nad ružicami zalomíme.

Zber: Karfiol vždy zberáme prebierkou, pretože ružice sa vyvíjajú nerovnomerne. Zberáme vždy plne vyvinutú ružicu, ale skôr než začne na okraji rednúť. Ružice zberáme nožom, s niekoľkými krycími listami.

Škodcovia: Vošky postrekujeme silným prúdom vody alebo mydlovým roztokom. Húsenice mlynárika kapustového zbierame alebo postrekujeme (Decis), slimácky a slizniaky.

slimaky_a_slizniaky

Choroby: Nádorovitosti predchádzame striedaním plodín. 

 

Zdroje:

Praktické záhradníctvo, A.Horynová a kolektív

Záhradkárska encyklopédia, Čestmír Bohm a kolektív

Zelenina, Siegfried Stein

Internet

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie