Ako pestovať hrach

Hrach siaty záhradný (odrody)

Je jednoročná rastlina. Pochádza zo Stredomoria a Malej Ázie. Rozoznávame 3 druhy:

  • hrach stržňový- je najrozšírenejší, pestuje sa pre nezrelé struky, ktoré sa konzumujú buď celé, alebo sa z nich nezrelé sploštené semená vyberajú a konzumujú sa čerstvé, alebo sa sterilizujú. V zrelom a suchom stave sú semená veľmi zvráskavené a nedajú sa uvariť.
  • hrach na lúpanie (lúskavý)- má vysoký obsah škrobu a guľovité semená. Zrelé semená žltej alebo zelenej farby sa dajú variť.
  • hrach cukrový- pestuje sa pre zelené, krehké a dužinaté struky. Konzumujú sa buď surové, alebo varené. Semená sú guľaté, sladké, nepatrne zvráskavené.

Všetky typy hrachu sú bohaté na bielkoviny, vitamíny C, E, minerálne látky (predovšetkým fosfor a vápnik).

Pôda: Hrach nie je náročný ani na polohu ani na pôdu. Vyhovujú mu vlhkejšie pôdy s dostatkom vápnika.

Sejba: Hrach lúskavý a cukrový vysievame od konca marca do polovice apríla, ale stržňový od polovice apríla do začiatku júna do riadkov širokých 0,25m a do hĺbky asi 50 mm. Jednotlivé semená sejeme asi 20 mm od seba.

Hnojenie: Na začiatok pohnojíme pôdu viaczložkovým hnojivom, počas vegetácie sa rastliny zásobujú dusíkom priebežne samy.

Ošetrovanie: Stabilitu rastlín podporíme prihrnutím. Väčšine kultivarov musíme poskytnúť oporu, po ktorej sa rastliny ovíjajú. Počas vegetácie záhony kypríme a odburiňujeme.

Zber: Hrach má vegetačné obdobie 65-85 dní. Dôležitý je správny čas zberu, ktorý závisí od účelu, na ktorý sa hrach pestuje. Hlavný zber zelených strukov je koncom mája a v júni. Hrach na semeno zberáme podľa odrody koncom júla až v septembri.

Škodcovia: Proti vtákom rastlinu chránime drôtom alebo sieťami, vošky postrekujeme prúdom vody, roztokom mydla, či postrekom. obaľovač hrachový, kistrárik čiarkovaný

hrasok

Choroby: Múčnatke a padaniu klíčiacich rastlín predchádzame vysadením rezistentných kultivarov.

 

Zdroje:

Praktické záhradníctvo, A.Horynová a kolektív

Záhradkárska encyklopédia, Čestmír Bohm a kolektív

Zelenina, Siegfried Stein

Internet

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.