Ako pestovať hrach

Hrach siaty záhradný (odrody)

Je jednoročná rastlina. Pochádza zo Stredomoria a Malej Ázie. Rozoznávame 3 druhy:

  • hrach stržňový- je najrozšírenejší, pestuje sa pre nezrelé struky, ktoré sa konzumujú buď celé, alebo sa z nich nezrelé sploštené semená vyberajú a konzumujú sa čerstvé, alebo sa sterilizujú. V zrelom a suchom stave sú semená veľmi zvráskavené a nedajú sa uvariť.
  • hrach na lúpanie (lúskavý)- má vysoký obsah škrobu a guľovité semená. Zrelé semená žltej alebo zelenej farby sa dajú variť.
  • hrach cukrový- pestuje sa pre zelené, krehké a dužinaté struky. Konzumujú sa buď surové, alebo varené. Semená sú guľaté, sladké, nepatrne zvráskavené.

Všetky typy hrachu sú bohaté na bielkoviny, vitamíny C, E, minerálne látky (predovšetkým fosfor a vápnik).

Pôda: Hrach nie je náročný ani na polohu ani na pôdu. Vyhovujú mu vlhkejšie pôdy s dostatkom vápnika.

Sejba: Hrach lúskavý a cukrový vysievame od konca marca do polovice apríla, ale stržňový od polovice apríla do začiatku júna do riadkov širokých 0,25m a do hĺbky asi 50 mm. Jednotlivé semená sejeme asi 20 mm od seba.

Hnojenie: Na začiatok pohnojíme pôdu viaczložkovým hnojivom, počas vegetácie sa rastliny zásobujú dusíkom priebežne samy.

Ošetrovanie: Stabilitu rastlín podporíme prihrnutím. Väčšine kultivarov musíme poskytnúť oporu, po ktorej sa rastliny ovíjajú. Počas vegetácie záhony kypríme a odburiňujeme.

Zber: Hrach má vegetačné obdobie 65-85 dní. Dôležitý je správny čas zberu, ktorý závisí od účelu, na ktorý sa hrach pestuje. Hlavný zber zelených strukov je koncom mája a v júni. Hrach na semeno zberáme podľa odrody koncom júla až v septembri.

Škodcovia: Proti vtákom rastlinu chránime drôtom alebo sieťami, vošky postrekujeme prúdom vody, roztokom mydla, či postrekom. obaľovač hrachový, kistrárik čiarkovaný

hrasok

Choroby: Múčnatke a padaniu klíčiacich rastlín predchádzame vysadením rezistentných kultivarov.

 

Zdroje:

Praktické záhradníctvo, A.Horynová a kolektív

Záhradkárska encyklopédia, Čestmír Bohm a kolektív

Zelenina, Siegfried Stein

Internet

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie