Extra pálivé papriky Schorpion

Papriky Trinidad Moruga Scorpion patria podobne ako Habanero, k druhu Capsicum chinense L., s pálivosťou 1 200 000 SHU.  Paprika Trinidat Moruga Dcorpion Yellow má zvráskaveté, turpanovité  plody s typicky výraznou špičkou o rozmeroch 40 - 50 x 20 - 30 mm. Plod je svetlozelený, vyfarbuje sa do citrónovo žltej farby. Paprika Trinidat Moruga Scorpion Red má zvráskaveté,  turpanovité  plody s typicky výraznou špičkou o rozmeroch 40 - 50 x 20 - 30 mm. Plod je svetlozelený, vyfarbuje sa do sýto červenej lesklej farby.

Sú extrémne pálivé. Ich unikátnu chuť pocítite až po 10 - 15 min. S týmito paprikami treba zaobchádzať veľmi opatrne. Chráňte pred deťmi.

Klíči pomaly (3 až 4 týždne). Obe odrody sú neskoré, pri dobrých podmienkach dorastajú do výšky 100 a šírky 70 cm. Dlhšiu vegetačnú dobu môžeme eliminovať dostatočným predpestovaním. Vzhľadom k prirodzeným podmienkam vyžadujú vyššie teploty. V našich podmienkach dosiahneme najlepšie výsledky pri pestovaní vo fóliovníkoch, alebo skleníkoch. Vzhľadom ku vzrastu rastliny je potrebné rastlinu vyväzovať a vyštiepovať.

Doporučenia pre pestovanie týchto paprík:

  • je potrebné zabezpečiť dostatok slnečného svetla. Doba slnečného svetla sa pozitívne odrazí na chuti a dozrievaní. Takisto rastline dopomáha  k celkovej vitalite a vyššej odolnosti voči stresu.
  • Ideálna teplota pre rast je okolo 25 °C. Teploty nad 35 °C spôsobujú rastline komplikácie. Týmto paprikám vyhovuje prúdenie vzduchu vo vyšších častiach. Časté vetranie skleníku pod stropom je dosť žiadúce. Naopak, chráňte rastlinu pred prúdením vzduchu od zemi, to znáša horšie
  • vysoká vzdušná vlhkosť nie je vhodná. Teplé a vlhké prostredie je vhodné pre tvorbu plesní. V nevetranom prostredí je riziko nákazy
  • chilli papriky neznášajú  trvalo zamokrenú pôdu, lepšie znášajú občas suchú ako preliatú. Ideálnym stavom je vlhká pôda v období rastu a v období dozrievania zálievku trochu obmedzte  

14_1