Striedanie plodín na záhonoch
Opakované pestovanie zeleniny na stanovišti odčerpáva stále rovnaké živiny a vylučuje tie isté škodliviny, čím spôsobuje únavu pôdy.
Pri voľbe poradia a zaraďovaní druhov zelenín do osevných postupov treba brať do úvahy niektoré pravidlá. Zásadne nepestujeme tie isté druhy alebo príbuzné zeleniny po sebe skôr než o 3 až 4 roky, aby sme zabránili rozšíreniu nebezpečných chorôb a škodcov.
Je dôležité striedať druhy:
-
Náročné a menej náročné na živiny
-
Škodlivé plodiny, ktoré majú dobrý vplyv na odburiňovanie pôdy, s úzkolistými
-
Hlboko koreniace plodiny s plytko koreniacimi
-
Plodiny, ktoré majú schopnosť regenerovať pôdu s ostatnými druhmi,
-
Náročné na organické hnojenie, najmä maštaľný hnojom s druhmi, ktoré nevyžadujú alebo neznášajú maštaľný hnoj,
-
Náročné na závlahu s menej náročnými
Pri striedaní plodín – Berieme do úvahy aj ich nároky na vodu v priebehu vegetácie. Pri plodovej zelenine sa zvyšuje potreba vody v období nasadzovania plodov. Naopak, cibuľoviny vyžadujú najviac vody v období tvorby vňate a pri dozrievaní je vhodná nižšia vlhkosť. Rastliny s veľkou listovou plochou majú obvykle väčšiu spotrebu vody než tie, ktoré majú malé, kožovité alebo voskovité listy.
Rastliny s mohutnou koreňovou sústavou alebo hlbokými koreňmi vedia čerpať vlahu z väčšej hĺbky. Menšia koreňová sústava bez pravidelnej závlahy nestačí zásobovať nadzemné orgány vodou. Rastliny pestované z priesad majú slabšiu koreňovú než z priamej sejby. Je známe, že vyššia teplota, intenzinta svetla, zásob živín a nižšia relatívna vlhkosť zvyšujú potrebu vody.
Kombinácie zeleniny v zeleninovej záhrade
Druhy zeleniny ktoré sa znášajú:
-
Kapusta s cviklou, fazuľou, hrachom, zelerom
-
Hrach so zelerom
-
Fazuľa s rajčiakom, šalátom, saturejkou
-
Kaleráb so zelerom, rajčiakom a šalátom
-
Cibuľa s mrkvou, šalátom
-
Šalát s uhorkami, cviklou, mangoldom
-
Zemiaky s bôbom, mätou, chrenom
-
Mrkva s pórom, cibuľou
-
V jednom zmiešanom záhone môžeme celkom dobre pestovať spoločne hlávkový šalát, hrach paradajky, cibuľu a mrkvu
Druhy zeleniny ktoré sa neznášajú
-
Strukoviny a cibuľa
-
Rajčiaky a fenikel alebo uhorka
-
Rajčiak a cesnak, kaleráb alebo hlávkový šalát
-
Reďkovka a uhorka
-
Hlávkový šalát a zeler alebo petržlen
-
Kukurica a zeler alebo rebarbora
-
Zemiaky a hlúbová zelenina
-
Hrach a rajčiak, paprika alebo baklažán
-
Zeler a paprika
-
Ružičkový kel s reďkvičkou a kalerábom
-
Zemiaky a zeler, rajčiaky
-
Uhorky a reďkovka
Používame kvalitné osivo
Kvalitné osivá poskytujú vyrovnanejšie vzchádzanie a jednotnejší porast s predpokladom vyššej úrody a kvality.
Pri výbere druhov a odrôt zelenín sa má vychádzať z ich požiadaviek na podmienky prostredia. V suchších pohohách je predpoklad častejšieho výskytu škodcov, vo vlhších zase chorôb. Vo vyšších polohách sa darí viac zelenine, ktorá znáša chlad, vlhko a hmly, napríklad hlúbová zelenina, Naopak, plodová zelenina sa hodí do nízkych a teplých polôh. Správnym výberom odrôd s definovanou dĺžkou vegetačného obdobia môžeme dosiahnuť, že sa vo vyšších pohohách úspešne vypestuje aj plodová zelenina. Uprednostňujeme odrody s odolnosťou proti závažným chorobám, prípadne škodcom.
NEODKLADAJTE SI SEMENÁ Z HYBIDOV – Hybridné rastliny v druhej generácii štiepia svoje vlastnosti a väčšinou sa nedočkáme očakávaného výsledku a naša práca výjde nazmar.
Ako zistiť či sú staré osivá dobré
Ak chceme použiť staršie osivá na výsev, odprúča sa zistiť aká je ich klíčivosť
Skúška klíčivosti – na vlhký papier na miske rozložíme 100, 50 alebo 25 semien. Položíme misku na parapet a po niekoľkých dňoch začnú klíčiť.
-
Koľko semien zo 100 vykličilo, toľko percentnú klíčivosť majú semená
-
Keď sme použili 50 semien, počet vyklíčených vynásobíme dvomi a dostaneme percento klíčivosti
-
Keď sme použili 25 semien, vyklíčené semená vynásobíme štyrmi.