Jablone, hrušky - Chrastavitosť jadrovín

Chrastavitosť je najvážnejším ochorením jadrovín, pretože okrem listov napáda aj plody, ktoré sa pri silnejšej infekcii úplne znehodnotia. Na jabloniach ju spôsobuje huba Venturia inaequalis, na hruškách Venturia pirina. Obidve huby prezimujú v opadaných listoch, v ktorých sa do jari vytvoria plodničky s vreckami. Za daždivého počasia sa plodničky otvárajú a z vreciek sa do ovzdušia uvoľňujú tzv. askospóry, spôsobujúce nákazu mladých listov a plodov. K uvoľňovaniu askospór dochádza od apríla do júna, preto tieto mesiace sú rozhodujúcim obdobím v boji proti chrastavitosti.
MOŽNOSTI OCHRANY: Proti chrastavitosti ošetrujeme predovšetkým náchylné odrody (z jabloní napr. Golden Delicious, Starking, Starkrimson, Spartan, z hrušiek Boscova fľaška, Clappova). Prvý postrek treba urobiť tesne pred kvitnutím, druhý ihneď po odkvitnutí stromov. Za daždivého počasia pokračujeme v ošetrovaní v 10-14-dňových intervaloch až do júla. 

Prípravky: Efuzin 500 SC, Syllit 65 WP, Talent, Zato 50 WG (dostupné v e-shope)

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.