Ako pestovať fazuľu

Fazuľa záhradná (odrody)

Je jednoročná rastlina s menšou koreňovou sústavou než hrach. Je veľmi obľúbená rastlina, najmä pre nezrelé zelené alebo žlté struky, ktoré obsahujú veľa bielkovín, cukrov a vitamínov skupiny B. Nezrelé struky sa upravujú v kuchyni na priamu spotrebu, alebo sa konzervujú. Fazuľové struky pôsobia močopudne a výrazne znižujú hladinu cukru v krvi.

Kultivary fazule rozdeľujeme na kríčkové a na tyčkové. Kríčkové kultivary majú krátke vegetačné obdobie, sú menej úrodné ako tyčkové kultivary, ale nevyžadujú si oporu. Tyčkové kultivary majú dlhšie vegetačné obdobie, a preto je zber rozložený na dlhšie obdobie, naviac poskytujú vyššie úrody. Vyžadujú si však pevné opory (drôtené konštrukcie, tyčky).

Poloha: Má veľké nároky na teplo. Pestovanie vo veľkom je možné len v teplých oblastiach.

Pôda: Fazuľa kríčková sa darí na všetkých humusových záhradných zeminách, ktoré sú vzdušné a netrpia premokrením.

Príprava: Pozemok na jeseň hlboko zryľujeme a na jar povrchovo spracujeme. Pred sejbou do pôdy môžeme zapracovať draselnú soľ, superfosfát, liadok vápenatý.

Sejba: Fazuľu vysievame po 15. máji do 20. júna do hĺbky 3 cm. Kríčkové kultivary sejeme do riadkov vzdialených od seba 0,4-0,5m a v riadkoch na 0,2 m od seba alebo do hniezd po 3 až 4 semenách v spone 0,3x0,4m. Tyčkové fazule sejeme do hniezd priamo k pripraveným ihlanovitým konštrukciám z tyčí vysokých aspoň 2,5m, ale do väčšieho sponu, najlepšie 0,6x1m.

Hnojenie: Okrem kompostu hnojíme viaczložkovými hnojivami v dávke 400g/m2 a v období nasadzovaní kvetov rýchlopôsobiacim liadkom vápenato-amónnym v dávke 20g. Pri hnojení organickými hnojivami musíme vziať do úvahy dlhú fázu ich premeny na účinné zložky.

Zber: Zelené struky zberáme postupne podľa termínu sejby, a to od júla do polovice septembra. Konzumnú zrelosť strukov posudzujeme pri ich rozlomení. V správnej zrelosti je lom hladký, kolmý, bez vlákien a pergamenu.

Škodcovia: vošky

vosky_paprika_detail

Choroby: antraknóza

20130127174452_20130119000045_prevziať (5)

 

Zdroje:

Praktické záhradníctvo, A.Horynová a kolektív

Záhradkárska encyklopédia, Čestmír Bohm a kolektív

Zelenina, Siegfried Stein

Internet

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie