Ako pestovať šalviu

salvia

 

Šalvia lekárska

Používame v kuchyni čerstvú aj sušenú. Je vhodná predovšetkým k pečenému mäsu, do plniek, k mletému mäsu aj k rybám. Listy obsahujú silice, triesloviny a horčny.  Miernych dávkach sa šalvia používa ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny. Šalvia  obmedzuje nadmerne potenie, podporuje trávenie a priaznivo  ovplyvňuje činnosť pečene do žlčníka.

Tejto nenáročnej rastline na pôdu sa darí na slnečných a chránených polohách. Rozmnožuje sa delením trsov, prípadne semenom, ktoré s seje v marci do pareniska. Vypestované rastliny vysádzame začiatkom leta na záhony do sponu 0,40 x 0,50 m.

Vrcholčeky vňate zbierame vždy tesne pred rozkvitnutím. V prvom roku zrezávame rastliny raz, v ďalších rokoch spravidla dvakrát počas vegetácie. Vňať sušíme na zatienenom mieste.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie