Ako pestovať yzop

yzop

Yzop lekársky

Čerstvé a sušené lístky yzopu majú výraznú korenistú chuť pripomínajúcu gáfor. Používajú sa v kuchyni do polievok, mäsitých omáčok, plniek a do zeleninových šalátov. Podobne ako šalvia sa vňať používa proti nadmernému poteniu. Obsahuje silicu, triesloviny a glykozidy.

Yzop lekársky je trváca rastlina ktorej sa darí v teplých, slnečných a chránených polohách v pôdach s dostatočnou zásobou vápnika. Rozmnožuje sa delením trsov alebo semenom, ktoré sejeme koncom marca do pareniska alebo do debničky. Predpestované rastliny vysádzame v druhej polovici mája do sponu 0,40 x 0,40 m. V priaznivejších klimatických podmienkach možno yzop siať v apríli priamo na stanovište.

Vňať odrezávame asi 0,10 m nad zemou pri začiatku kvitnutia. Zbierame ju dvakrát do roka a sušíme v tieni.